Com afectarà el canvi climàtic


Aquesta entrada ha nascut durant unes converses amb diferents companys del màster en comunicació científica, mèdica i mediambiental i, per tant , no vol contestar una pregunta directa si no resoldre un dubte personal compartit amb molta gent: l’escalfament global i el canvi climàtic són el mateix concepte?

A la vista de l’eurobaròmetre de l’any 2008, la majoria dels europeus, entre els que m’incloc,  pensaven que sí eren el mateix concepte. Però si ens ho mirem amb una mica més de detall veurem que no són exactament el mateix.

Anem a pams, comencem parlant del canvi climàtic.

Una bona definició del canvi climàtic és la variació del temps atmosfèric durant un període. Els factors que es tenen en compte per estudiar aquest canvi són: la pressió atmosfèrica, els vents, la humitat, les precipitacions i la temperatura.  Per a poder fer-nos una idea de l’evolució d’aquests factors al llarg de la historia, s’estudien coses tan variades i estranyes com la sedimentació al fons marí fetes per les glaceres, els anells dels arbres o el creixement dels bancs de corall. I amb tota aquesta informació es fan estimacions sobre el clima a zones concretes del món o de forma global, i així podem parlar d’èpoques de glaciació o interglacials.

S’han definit algunes causes que provoquen que el clima passi d’una època glacial a una altra no glacial diferenciant-les entre influències externes al planeta i internes. Algunes de les externes més importants són les variacions solars, ja que el sol no sempre “crema” amb la mateixa intensitat i passa per diferents cicles d’activitat que influencien la Terra; les variacions orbitals, provocades per la interacció amb els cossos celestes veïns com la lluna;  i els impactes de meteorits, tots sabem la teoria de l’extinció dels dinosaures, no?.

Pel que fa a les influències internes, les més destacades són les corrents oceàniques, que mouen aire i aigua a diferents temperatures per zones de la terra refredant o escalfant-ho tot al seu pas; la deriva continental, que canvia les latituds i alçades dels terrenys afectant el clima d’aquestes regions;  la composició de l’atmosfera, que ha variant al llarg de la història del planeta passant per èpoques més opaques o més transparents;  i els efectes antropogènics, o sigui els provocats per la activitat de l’home, que a vegades sembla que siguin els únics causants, tot i que sí que són els únics sobre els que podem influir per bé o per mal.

Al llarg de la història recent, tot i que sembli mentida hi ha hagut una època glacial, o millor dit, una Petita Edat de Gel a la zona de l’Atlàntic nord. Concretament , desprès d’una època que els historiadors del clima anomenen període càlid medieval que va del S. X fins el S. XIV, on el clima va ser especialment calorós, va venir una baixada de temperatures molt baixes i tempestes de neu a zones on avui en dia no hi neva ni un dia a l’any. Aquesta petita època glacial va durar des de el S. XIV fins a mitjans del S. XIX. A partir de llavors, les temperatures mitges han anat pujant de forma continuada fins avui, sobrepassant les assolides durant el període càlid medieval per molt.

A aquesta pujada de les temperatures mitges és el que anomenem escalfament global i s’observa no només a l’atlàntic nord si no que es nota al voltant de tot el planeta en diferents nivells d’intensitat.

Per tant podem dir que estem vivint un canvi climàtic que porta associat un escalfament global. El canvi climàtic doncs pot tenir causes antropogèniques o no, però és evident, per estudis realitzats, que una de les causes principals de l’escalfament global sí que és afavorida per l’acció humana: els gasos hivernacle. Aquests, un cop dipositats a l’atmosfera fan que les radiacions solars que reboten sobre l’escorça terrestre no surtin cap a l’espai si no que es quedin a la biosfera, tant mateix com els hivernacles que els donen el nom.

Es cert que no són l’única causa de l’escalfament del planeta, també hem de tenir en compte els canvis solars que anomenàvem abans i que han afectat a la temperatura de la Terra des de que el món es món. A més, curiosament, les partícules no gasoses en suspensió a l’atmosfera com el sutge alliberat per l’activitat volcànica i, en menor part, la humana, generen un efecte de reflexió de la llum solar que refreden el planeta.

L’equilibri del sistema de variables que influeixen en el clima es tant delicat que petits canvis poden generar uns efectes molt diferents (un bon exemple de la teoria del caos).

Com veieu doncs, canvi climàtic i escalfament global no són el mateix, però estan tan íntimament lligades que és comprensible que la gent les confongui. Espero ajudar a aclarir l’embolic malgrat sigui només una mica.

Com sempre, més informació a:

http://climatecongress.ku.dk/pdf/synthesisreport

http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203388804576612620828387968.html

http://www.marm.es/gl/ceneam/recursos/materiales/impacto-ambiental/calentamiento.aspx

http://www.lecturalia.com/libro/11772/una-verdad-incomoda-la-crisis-planetaria-del-calentamiento-global-y-como-afrontarla